30 березня 2023 року фахівці комунальної установи «Саратський інклюзивно-ресурсний центр» провели семінар

31.03.2023

Сучасні стандарти освіти і вимоги життя ставлять перед освітянами багато завдань, з-поміж яких виокремлюється питання надання якісних і доступних освітніх послуг для дітей з особливими освітніми потребами.

Саме з метою підвищення педагогічної майстерності з такою крихкою категорією учнів закладів дошкільної та загальної середньої освіти Саратської територіальної громади 30 березня 2023 року фахівці (консультанти) комунальної установи «Саратський інклюзивно-ресурсний центр» (далі – ІРЦ) провели семінар на тему «Розвиток когнітивних процесів у дітей з інтелектуальними та навчальними труднощами третього і четвертого рівня підтримки».

У ході семінару директорка ІРЦ І.О.Цуркан ознайомила присутніх з постановою Кабінету Міністрів від 21.07.2021 № 765 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо організації навчання осіб з особливими освітніми потребами» та нагадала про категорії освітніх труднощів та відповідність їх рівням підтримки, акцентувала увагу на описі інтелектуальних і навчальних труднощів третього і четвертого рівня підтримки.

Фахівець (консультант) ІРЦ, практичний психолог О.І.Бєлоус ознайомила педагогів з основними когнітивними процесами особистості. Запрошені колеги, 23 корекційних педагоги та асистенти вчителів/вихователів закладів освіти, були розподілені на 6 груп (відповідно до кількості когнітивних процесів) та працювали над розданим матеріалом. Після спільної роботи в групах представники кожної з них ознайомлювали присутніх з основним і найцікавішим, що вдалось виявити, щодо кожного пізнавального процесу. Узагальнюючи виступ учасників, І.О.Цуркан коротко резюмувала про своєрідний розвиток зазначеного пізнавального процесу у особливої дитини.

Наступним етапом заходу була демонстрація практичних вправ для розвитку когнітивних процесів. Їх підготували та провели фахівці (консультанти) вчитель-дефектолог С.П.Поджарова та вчитель-реабілітолог Т.В.Роженко. Учасники семінару із задоволенням виконували запропоновані завдання. На завершення практичної частини семінару для обміну досвідом було запрошено асистента вчителя Саратського ОЗЗСО Г.М.Яценко, яка ознайомила присутніх із цікавими завданнями , які вона використовує у своїй діяльності для розвитку когнітивних процесів особливої дитини.

Наприкінці семінару І.О.Цуркан надала рекомендації щодо навчання особливих дітей з дотриманням певних правил.

Також було продемонстровано фото- та відеоматеріали елементів занять, які проводять фахівці Центру.

Підсумовуючи побачене та зроблене під час семінару, присутні намалювали свій настрій на запропонованих кольорових геометричних фігурах: усі залишились задоволені та отримали багато практичних порад для організації своєї подальшої роботи з особливими дітками.

Присутня на семінарі головний спеціаліст відділу дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти управління освіти, сім’ї, молоді та спорту Саратської селищної ради М.А.Власенко подякувала організаторам заходу за здобуті змістовні практичні навички.

Поділитися: