38 річниця Чорнобильської катастрофи

26.04.2024

26 квітня 2024 року у селищі Сарата біля пам’ятного знаку жертвам Чорнобильської катастрофи відбулось вшанування пам’яті жертв найбільшої техногенної трагедії, яка забрала життя багатьох людей та загрожувала загибелі людства.

Саме у цей день 1986 року, о 1:23, на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався потужний вибух. У результаті були зруйновані частина реактора та машинного залу. Спалахнула пожежа. Вогонь перекинувся на дах третього енергоблока. Його гасили до 5 години ранку. Від гострої променевої хвороби у перші місяці після вибуху на Чорнобильській АЕС загинула 31 людина. Радіоактивного опромінення зазнали 8,5 мільйонів людей. У ліквідації наслідків аварії взяли участь близько 240 тисяч людей. Загальна кількість ліквідаторів за всі роки – понад 600 тисяч.

У заході взяли участь керівництво громади та ліквідатори наслідків трагедії.

Саратський селищний голова Вікторія Райчева підкреслила, що пам’ять про людей, які об’єдналися і не шкодуючи власного життя, боролися з наслідками техногенної катастрофи всесвітнього масштабу, та тим самим вибороли наше майбутнє, повинна назавжди залишитися у наших серцях. Вікторія Дмитрівна подякувала мужнім ліквідаторам за їх героїзм і безсмертний подвиг й побажала міцного здоров’я, щастя, родинного затишку, миру й Перемоги.

Заступник голови Саратської екологічної організації «Союз. Чорнобиль.Україна» Олександр Клочко висловив вдячність керівництву селищної ради за встановлення пам’ятного знаку, який дає можливість зібратися разом й пом’янути загиблих колег-ліквідаторів, та сподівання на те, що

Секретар селищної ради Володимир Проданов розповів про жахливі перші часи Чорнобильської трагедії.

Начальник відділу культури і туризму селищної ради Анатолій Сухарський зауважив, що страшна техногенна трагедія була викликана злочинним бажанням радянської влади «володіти світом», й підкреслив, що нажаль, людство нічому не навчилося.

На завершення заходу присутні вшанували пам’ять жертв Чорнобильської трагедії хвилиною мовчання та поклали квіти до пам’ятного знаку.

Поділитися: