День пам’яті та примирення

09.05.2023

8 травня у всьому світі відзначається День пам’яті та примирення. Запроваджуючи цю пам’ятну дату, Україна прагнула доєднатися до європейської традиції відзначення перемоги у Другій світовій війні, пошанування всіх борців із нацизмом та жертв війни. А також – нагадати, що війна розпочалася внаслідок домовленостей між двома тоталітарними режимами: націонал-соціалістичним (нацистським) у Німеччині й комуністичним в СРСР. У 1939–1945 роках обидва тоталітарні режими вчинили на українській землі численні злочини проти людяності, воєнні злочини та злочини геноциду, внаслідок чого український, єврейський, кримськотатарський та інші народи, що жили в межах території сучасної України, зазнали величезних втрат.

Цього року Україна вдруге відзначає День пам’яті та примирення в умовах повномасштабної збройної агресії росії. Сучасна війна також супроводжується жахливими воєнними злочинами з боку російської армії та політично-військового керівництва російської федерації.

8 травня 2023 року у селищі Сарата відбувся мітинг-реквієм, присвячений вшануванню пам’яті всіх жертв Другої світової війни 1939–1945 років. З вступним словом до присутніх звернувся начальник відділу культури і туризму Саратської селищної ради Сухарський А.Б., який звернув увагу на історичні факти трагедії Другої Світової війни 1939 – 1945 років та створення Радянським Союзом штучної дати перемоги над нацизмом. Анатолій Броніславович закликав учасників заходу виконати Гімн України.

Саратський селищний голова Райчева В.Д. зазначила, що Друга Світова війна – найбільша кривава трагедія сторіччя, про це потрібно завжди пам’ятати та не допускати ніколи повторення. Вікторія Дмитрівна підкреслила, що кожна держава відстоювала свою землю, свою свободу від нацистів, і нажаль, сьогодні, у 21 столітті це повторюється. Зараз ми відстоюємо нашу Україну від російського агресора, виборюємо незалежність та суверенітет держави. Селищний голова побажала скорішої Перемоги та кожному захиснику повернутися додому, де їх чекають рідні та близькі.

Хвилиною мовчання вшанували пам’ять жертв Другої Світової війни та війни сучасної.

Завершився захід покладанням квітів до пам’ятника загиблим воїнам.

Атмосферу світлої пам’яті, великої вдячності та пошани полеглим воїнам, безвинно убієнним, зниклим безвісті, закатованим в концтаборах було відтворено під час зустрічей біля пам’ятних місць у всіх населених пунктах громади – с.Михайлівка, Долинка, Зоря, Світлодолинське, Новоселівка, Введенка, Мирнопілля, в яких взяли участь старости, учнівська молодь, працівники культури, представники громадськості.

Поділитися: