Міжнародний день пам'яті Чорнобиля

26.04.2023

Сьогодні виповнюється 37 років від найбільшої в історії людства техногенної катастрофи. Саме 26 квітня 1986 року, о 1:23, на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався потужний вибух. У результаті були зруйновані частина реактора та машинного залу. Спалахнула пожежа. Вогонь перекинувся на дах третього енергоблока. Його гасили до 5 години ранку.

Від гострої променевої хвороби у перші місяці після вибуху на Чорнобильській АЕС загинула 31 людина. Радіоактивного опромінення зазнали 8,5 мільйонів людей. У ліквідації наслідків аварії взяли участь близько 240 тисяч людей. Загальна кількість ліквідаторів за всі роки – понад 600 тисяч.

26 квітня 2023 року у селищі Сарата біля пам’ятного знаку жертвам Чорнобильської катастрофи відбулось вшанування пам’яті жертв техногенної трагедії, яка забрала життя багатьох людей та загрожувала людству.

У заході взяли участь керівництво громади та ліквідатори наслідків трагедії.

Розпочався мітинг зі вступного слова начальника відділу культури і туризму селищної ради Сухарського А.Б., який подякував Збройним Силам України за те, що ми маємо можливість зустрітися та схилити голови перед безсмертним подвигом загиблих ліквідаторів наслідків ЧАЕС.

Саратський селищний голова Райчева В.Д. підкреслила, що ми повинні пам’ятати та шанувати пам’ять людей, які ціною власного життя боролися за наше майбутнє та передавати свої спогади дітям. Вікторія Дмитрівна подякувала ліквідаторам за їх мужність та героїзм і побажала міцного здоров’я та мирного неба.

Клочко О.Г., заступник голови Саратської екологічної організації «Союз.Чорнобиль.Україна», виразив слова вдячності керівництву селищної ради за встановлення пам’ятного знаку, який дає можливість зібратися разом та пом’янути загиблих колег-ліквідаторів.

Спогадами, як ці події відбувались, поділився з присутніми Проданов В.П., секретар селищної ради.

До мітингу приєднався мешканець селища Сарата, вчитель історії Ніка Ю.В., який зазначив, що Чорнобильська катастрофа частково була допущена через помилки керівництва ЧАЕС. Юрій Васильович побажав якнайшвидшої Перемоги над агресором та мирного неба.

На завершення заходу присутні поклали квіти до пам’ятного знаку.

Поділитися: