Відкриття центральної Алеї Слави

02.10.2024

1 жовтня, у День Захисників та Захисниць України та День українського козацтва, Сарата зібралася, щоб вшанувати пам'ять загиблих Героїв - земляків, які віддали життя за свободу і незалежність України.

Цей день став особливим для громади, адже в селищі відбулося урочисте відкриття центральної Алеї Слави.

Церемонія розпочалася зі вступу, під час якого ведучі нагадали присутнім про героїчну боротьбу українського народу за свободу й незалежність. Честь підняти Державний Прапор України надали військовослужбовцям 18-го окремого батальйону морської піхоти.
Поіменно згадали кожного Героя громади, щемливо знімаючи прапор зі світлин – прапор, за право здіймати якого, наші воїни віддали свої життя.
Хвилиною мовчання вшанували пам’ять славетних земляків, всіх загиблих синів і доньок України.
З вітальними словами до земляків, родин полеглих захисників звернулась Саратський селищний голова Вікторія Райчева: «Зараз у кожному куточку нашої країни відкриваються алеї слави на знак пошани до Героїв, чиї імена навічно вписані у кривавий літопис України. І Саратська громада не могла залишитися осторонь! Щиро дякую депутатському корпусу селищної ради, виконавчому комітету, всім, хто підтримав ідею створення центральної Алеї Слави у селищі Сарата! Алея Слави наших Героїв-земляків потрібна в першу чергу нам, нашому молодому поколінню. Нехай світлини наших воїнів кожного дня нагадують про жах російсько-української війни, а наші серця повинні бути відкриті для вічної шани й поваги. Нехай вічнозелені кипариси, що посаджені біля світлин загиблих хлопців, будуть символом вічної пам’яті й поваги до наших Героїв!».
До учасників заходу звернулась перший заступник голови (начальника) Білгород-Дністровської районної державної (військової) адміністрації Тетяна Домчинська, яка від імені голови (начальника) Білгород-Дністровської районної державної (військової) адміністрації Василя Самокиша та від себе особисто висловила щирі співчуття родинам загиблих, а також, наголосила, що відкриття Алеї Слави на честь загиблих Героїв-земляків на день Покрова Пресвятої Богородиці, День захисників і захисниць України та День українського козацтва є надзвичайно символічним. Це є вічним нагадуванням нашим дітям про те, що відбувається зараз й чого вартує свобода, про те, що ми стояли, стоїмо і завжди будемо відстоювати кордони нашої незалежної України.
Вікторія Райчева та Тетяна Домчинська привітали захисників з їх святом, побажали міцного здоров’я, сил, витримки й Перемоги та нагородили грамотами голови (начальника) Білгород-Дністровської районної державної (військової) адміністрації Василя Самокиша за особисту мужність, самовіддане служіння українському народові, бездоганну службу, сумлінне виконання обов’язків із захисту незалежності та територіальної цілісності Батьківщини бійців 18 окремого батальйону морської піхоти та Марію Станчеву, оператора відділення обліку мобілізаційної роботи Першого відділу Білгород-Дністровського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.
Також, Тетяна Іванівна вручила дружині загиблого воїна Ігоря Бончева - Наталі державну нагороду – орден «За мужність» ІІІ ступеня, присвоєну Герою посмертно Указом Президента України від 11 листопада 2023 року №743.
Батько загиблого захисника Ігор Кривиденко подякував за створення Алеї Слави та проникливо зачитав вірш, присвячений полеглим воїнам.
Ветеран російсько-української війни з села Світлодолинське, Шевченко Дмитро, що відновлюється після важкого поранення та мріє повернутися до своїх побратимів, зі словами щирої вдячності й шани звернувся до батьків загиблих Героїв-земляків та зазначив, що українська армія налічує мільйони Героїв, про кожного з яких він хотів би написати книгу, щоб закарбувати їх імена у новітній історії нашої держави.
Солістка Введенського будинку культури Валентина Варягіна подарувала пісню Чорні квіти, що наповнила серця учасників заходу сумом й болем та викликали сльози на очах.
Завершився захід покладання квітів до світлин загиблих у російсько-українській війні Героїв-земляків.
Ознаменований надзвичайно важливою подією, цей день назавжди залишиться у пам’яті всіх, хто був присутнім, а Алея Слави загиблих воїнів стане символом вічної пам'яті про їхню жертву та безсмертний подвиг, адже це є нагадуванням про велику ціну свободи.

Поділитися: