Виїзна нарада щодо створення спроможної мережі закладів охорони здоров’я Білгород-Дністровського району

26.05.2023

26 травня 2023 року на базі Саратської селищної ради відбулась виїзна нарада з головами територіальних громад та керівниками закладів охорони здоров’я вторинної ланки Білгород-Дністровського району Одеської області, з питань створення мережі закладів охорони здоров’я Білгород-Дністровського району, подальшого їх функціонування та спроможності.

На нараді були присутні представники від 16 територіальних громад Білгород-Дністровського району.

Почався захід з візиту учасників до КП «Саратська центральна лікарня» та ознайомленням з діяльністю підприємства. Директор КП «Саратська центральна лікарня - БАЛАН Роман Миколайович, показав присутнім новий сучасний корпус де розміщено приймальне, хірургічне та травматологічне відділення. Голова (начальник) Білгород-Дністровської районної державної (військової) адміністрації - Василь Петрович САМОКИШ відзначив грамотами та подяками за плідну та самовіддану працю медичних працівників КП «Саратська центральна лікарня».

Продовжилась нарада в малому залі адмінбудівлі селищної ради. Відкрив нараду САМОКИШ Василь Петрович.

На зв’язку в он-лайн режимі була присутня - начальник Департаменту охорони здоров’я Одеської обласної державної (військової) адміністрації ОДАРІЙ-ЗАХАР’ЄВА Наталія Вікторівна, яка розповіла про формування спроможної мережі закладів охорони здоров’я у Білгород-Дністровському районі в рамках реалізації постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2023 року № 174 «Деякі питання організації спроможної мережі закладів охорони здоров’я». Мережа закладів охорони здоров’я Одеської області вже сформована та подана на затвердження до Кабінету Міністрів України. Тетяна Іванівна наголосила про першочергову необхідність, не витрачати кошти на нове обладнання, а проводити відновлення лікарень та створення в них належних умов, які відповідають всім вимогам. Спроможна лікарня повинна мати кошти на виплату заробітної плати, забезпечення пацієнтів безкоштовним харчуванням та медикаментами. Наголошено на необхідність залучення лікарів та молодих фахівців, шляхом надання безкоштовного житла, сплати комунальних послуг, створення інших комфортних умов. Повідомила присутніх про існування ярмарку вакансій та ротацію лікарів, для можливості забезпечення потреб закладів охорони здоров’я у спеціалістах.

Було доведено нові вимоги законодавства, щодо призначення керівників закладів охорони здоров’я за згодою з Департаментом охорони здоров’я.

Всім лікарням, які не увійшли до мережі, як загальні заклади охорони здоров’я, рекомендовано долучатися до реабілітаційних проєктів.

ГРУША Марія Василівна – заступник директора Департаменту охорони здоров’я Одеської обласної державної (військової) адміністрації та ДОМЧИНСЬКА Тетяна Іванівна, перший заступник голови Білгород-Дністровської районної державної адміністрації вислуховували кожну проблемну ситуацію, яка підіймалася присутніми на нараді. До кожного окремого випадку щодо діяльності закладів охорони здоров’я у Білгород-Дністровському районі підходили індивідуально, надаючи кожному рекомендації, пропозиції та шляхи вирішення питань, які стають на заваді, конкретні дії, які треба зробити.

РАЙЧЕВА Вікторія Дмитрівна доповіла про конкретні дії проведені селищною радою для збереження закладів охорони здоров’я Саратської селищної ради. Подякувала за спільну співпрацю лікарям, владі, Департаменту охорони здоров’я, органам місцевого самоврядування, громадам колишнього Саратського району, завдяки яким було досягнуто такий результат.

Відповідно до вимог Бюджетного законодавства за рахунок коштів місцевого бюджету здійснювалось фінансування комунальних послуг та енергоносіїв. Затверджено та фінансуються Програма «Доступна медицина первинної ланки медичної допомоги» та Комплексна Програма «Здоров’я».

Була надана інформація щодо коштів, які було направлено на охорону здоров’я протягом останніх років.

Основним з пріоритетних напрямків роботи Саратської селищної ради та депутатського корпусу є виділення коштів на розвиток закладів охорони здоров’я для можливості надання якісних медичних послуг населенню.

Також, щодо роботи своїх закладів охорони здоров’я на нараді виступили:

  • МОЗГОВА Наталія Іванівна – представник КНП «Білгород-Дністровська центральна районна лікарня»;
  • БОЙКО Вадим Валерійович - Старокозацький сільський голова;
  • ЛАВРИШИНА Ірина Миколаївна – медичний директор зі стаціонарної допомоги КНП «Білгород-Дністровська багатопрофільна лікарня»;
  • БОДНАР Олександр Михайлович - головний лікар КНП «Старокозацька районна лікарня»;
  • ЛЄСНІЧЕНКО Олександр Вадимович - секретар Татарбунарської міської ради.
  • КАРПЕНКО Олександр Миколайович - генеральний директор КНП «Татарбунарська багатопрофільна лікарня»;
  • ЧАРІКОВА Ольга Олександрівна – секретар Тузлівської сільської ради;
  • СТОГНІЙ Олександра Павлівна - керівник КП «Саратський центр первинної медико-санітарної допомоги».

Нарада пройшла плідно, в режимі відкритого діалогу. За підсумками обговорених питань були зроблені відповідні висновки.

Поділитися: